Twee inwoners van Friesland zullen de aankomende maanden even op de kleintjes moeten letten. Phishers zijn er namelijk in geslaagd om hun inloggegevens te ontfutselen en zo bedragen van rekeningen af te schrijven.

Dit lukte de criminelen door de slachtoffers een e-mail te sturen met daarin de vraag of dat zij vanwege veiligheidsredenen opnieuw konden inloggen. In onwetendheid deden de slachtoffers dit.

Momenteel wordt op televisie veel reclame gemaakt over phishing. Een bank zal haar klanten namelijk nooit een e-mail sturen met een dergelijk verzoek. Deze reclameboodschap is de slachtoffers jammer genoeg ontgaan.

Dit heeft er toe geleid dat de criminelen een buit binnen konden halen van 13.000 euro. Waar een 31-jarige vrouw uit Leeuwarden voor 3.000 euro werd opgelicht, was de schade bij een 41-jarige vrouw uit de gemeente Opsterland aanzienlijk groter. Bij haar werd namelijk 10.000 euro van de rekening afgeschreven. Gelukkig voor de slachtoffers worden de bedragen in 99,9 procent van de gevallen vergoed door de bank. De politie sluit niet uit dat er meer slachtoffers zijn gevallen of nog zullen vallen.