1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Hackers uit Nigeria zijn er in geslaagd om Google Apps te misbruiken. Hierdoor hebben zij contactgegevens van gebruikers weten te ontvreemden. Deze zijn daarna gebruikt om spam mee te versturen.

Doordat er persoonlijke informatie bekend is bij de spammers, is elk bericht gepersonaliseerd. Tevens bevat elk bericht een unieke link, dit zorgt ervoor dat het blokkeren op basis van een URL niet mogelijk is. De link stuurt gebruikers door naar een bepaalde frauduleuze website. Hier wordt nog meer persoonlijke informatie gevraagd. De gebruiker zou namelijk een groot geldbedrag gewonnen of geërfd hebben. De hackers proberen op deze manier de bankgegevens van de gebruiker te ontfutselen.

Volgens Bogdan Dumitri, CTO van BitDefender, praat over een hele nieuwe, nog nooit eerder vertoonde, aanpak. "Het is bijzonder dat deze spam direct in groten getale is verspreid. Gewoonlijk is er eerst een testfase, waarin de beantwoordingsratio wordt geëvalueerd. Deze spammers hanteren een totaal andere aanpak."

BitDefender heeft al maatregelen getroffen door middel van het updaten van de database. Ook Google Support is ingelicht, deze heeft toegezegd alle accounts die gebruikt worden voor deze praktijken onmiddellijk te blokkeren.