2min

In een Europees luchtvaartproject wordt op dit moment een systeem getest waarbij met videocamera’s terroristen gedetecteerd moeten worden.

Volgens een rapport van de New Scientist vertrouwt het project van Security of Aircraft in the Future European Environment (SAFEE) op videocamera’s in de stoel van elke passagier om terroristen te spotten. Geruchten van zulke antihijacksystemen zijn er al sinds 9/11.

Elke camera bekijkt de gezichtsuitdrukkingen van de passagier. Vervolgens wordt het beeldmateriaal geanalyseerd door speciale software die gemaakt is om terroristenactiviteiten op te sporen. Zes breedhoekcamera’s zijn aanwezig in het gangpad van het vliegtuig, waarschijnlijk om personen te detecteren die de cockpit over willen nemen.

Omdat mensen nooit stil zitten in een vliegtuig, is de software zo ontworpen dat hij dezelfde gezichten op verschillende camera’s kan detecteren, zodat wanneer iemand telkens heen en weer van de wc loopt, zijn gezichtsuitdrukkingen toch worden gecontroleerd.

De software herkent terroristenachtig gedrag, waaronder het herhaaldelijk aanraken van het gezicht, overmatig zweten en het rennen naar de cockpit. Het onschuldig krabben van de neus valt daar niet onder, maar een combinatie van bedreigingen zouden een ‘red alert’ kunnen veroorzaken.

Het systeem is eerder dit jaar getest in een Airbus A380. De onderzoekers die het systeem bouwden, vonden die test toen geslaagd. Onder hen was dr. James Ferryman van Reading University, die zei dat de test goed verlopen was. Hij gaf wel toe dat er nog veel meer tests nodig zijn om het een betrouwbaar systeem te worden.

Ondertussen is er ook kritiek op het systeem. Niet alleen vanuit de hoek van privacyvoorvechters, ook vinden sommigen het te laat om tijdens een vlucht terroristen op te sporen omdat de bedreiging dan al te groot is.

Ook kritiek is er van Mohan Trivedi, van de universiteit van Californië. Hij zegt dat hij eveneens software heeft gebouwd die met meerdere camera’s één persoon kan identificeren. Deze software herkent slechts 70 procent van de mensen correct, en dat onder optimale omstandigheden. "Een vliegtuigcabine is geen optimale omstandigheid," vertelt hij.