2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Twee antivirusupdates die vrijdag werden uitgegeven door Trend Micro verlamde Windows XP- en Windows Vista-machines. De update zorgde ervoor dat kritieke bestanden van Windows werden geblokkeerd en in quarantaine werden geplaatst.

Sommige gebruikers hebben nog steeds geen werkende pc, zo blijkt uit een e-mailbericht verzonden naar het Amerikaanse Computerworld.

De twee updates die op vrijdag voor Trend Micro AntiVirus plus AntiSpyware 2008, Internet Security 2008 en Internet Security Pro 2008 werden verspreid, identificeerden tot wel acht Windows-bestanden onjuist als Trojaanse paarden. Deze bestanden werden in quarantaine geplaatst omdat ze als gevaarlijk werden beschouwd. In sommige gevallen zorgde dit ervoor dat de computer helemaal niet meer wilde opstarten.

Trend Micro erkende de fout, maar liet weten dat de updates slechts korte tijd werden aangeboden. "Voor een korte periode aan het einde van vorige week hadden, vooral Europese klanten, last van een Trend Micro-patternfile-update die een false positive veroorzaakte waardoor mogelijk Windows-componenten in quarantaine konden worden geplaatst," aldus woordvoerster Andrea Mueller in een e-mail.

Toen het probleem bekend werd bij Trend Micro, werden vrijwel onmiddellijk betere definities uitgebracht. Helaas was het al te laat voor enkele gebruikers. "Ik heb een boel uren gespendeerd aan het oplossen van dit probleem, waaronder een lang telefoongesprek met de hulpdienst van Trend Micro," vertelt Bruno Misonne vanuit België tegenover Computerworld.

Trend Micro heeft inmiddels een ondersteuningsdocument online geplaatst voor gebruikers die de update hebben geïnstalleerd. Het document biedt uitkomst om via de veilige modus van Windows de pc weer te herstellen. Vervolgens moet er een herstelprogramma worden gedownload dat de getroffen bestanden uit quarantaine haalt.

Overigens is dit niet de eerste keer dat Trend Micro met een update computers verlamt. In 2005 zorgde een update van Trend Micro ervoor dat Windows XP-machines ontoegankelijk werden omdat het de CPU 100 procent gebruikte. En ook Symantec heeft weleens duizenden Chinese pc’s uitgeschakeld door het markeren van veilige Windows-bestanden als malware.