De populaire virusscanner AVG ziet dankzij een foute update een deel van het Windows-besturingssysteem aan voor een virus. Het struikelt namelijk over het bestand user32.dll, een essentieel onderdeel van Windows.

Het bestand werd aangezien voor het Trojaanse paard PSW.Banker4.APSA. Nadat de update die dit weekend werd verspreid, regende het al vrijwel direct klachten. "We proberen iedereen te woord te staan, maar de telefoon staat roodgloeiend," laat een woordvoerster van AVG Nederland tegenover Webwereld weten.

Sommige gebruikers hebben het bestand verwijderd, zij moeten dan met de Windows-installatie-cd of de C:WINDOWSsystem32dllcache-map het bestand terugzetten. Zowel versie 7.5 als versie 8.0 van de virusscanner, gratis en betaald, is door het probleem getroffen. Staat het in quarantaine, dan kan het bestand via AVG eenvoudig teruggezet worden.

"Helaas zorgde de vorige virusdatabase ervoor dat het in legitieme bestanden een virus aantrof. We kunnen bevestigen dat het een vals alarm betreft en hebben meteen een nieuwe virusupdate uitgebracht die de false-positivedetectie verwijdert," zo laat Grisoft, de maker van AVG, in een reactie weten.

"Ik begin mijn vertrouwen in AVG te verliezen," is een van de veelgehoorde klachten op verschillende fora. Het is dan ook niet de eerste keer dat AVG de fout in gaat met een legitiem bestand, maar ook concurrenten hebben last van dit probleem. Zo zagen G Data en avast! ook al user32.dll aan als een Trojan.