De Nederlandse securityspecialist Eye Security gaat zelfstandig cyberverzekeringen aanbieden. Hiervoor heeft het bedrijf onlangs een vergunning gekregen van de AFM. De stap wordt door branchegenoten als innovatief en risicovol gezien.

De markt voor cyberverzekeringen groeit wereldwijd als kool. Met cyberverzekeringen kunnen bedrijven zich indekken tegen de gevolgen van een cyberaanval op hun systemen. De verzekeraar schiet te hulp bij een (ransomware)aanval en voorziet een vergoeding voor te betalen losgeld.

Door het groeiende aantal en de stijgende schade van aanvallen zijn verzekeraars de laatste tijd minder snel geneigd nieuwe klanten aan te nemen. Klanten die een offerte vragen doorlopen een reeks technische vragen. Voldoe je niet aan de voorwaarden, dan krijg je de offerte niet.

Cyberverzekering Eye Security

Eye Security wil verandering brengen en gaat als securityspecialist zelf een cyberverzekering aanbieden, zo schrijft het Financieele Dagblad. De securityspecialist heeft hiervoor onlangs een vergunning gekregen van de AFM, de nationale financiële toezichthouder.

De verzekering van Eye Security richt zich vooral op mkb-ondernemingen met een omzet tot 250 miljoen euro. Geïnteresseerde klanten ontvangen geen technische vragen, maar een softwareprogramma. De software controleert continu of het verzekerde bedrijf backups maakt en security-updates installeert. Ook biedt de oplossing ingebouwde bescherming tegen cyberaanvallen en verzamelt het informatie over de diverse activiteiten die binnen het netwerk van de verzekerde plaatsvinden.

Volgens de securityspecialist maakt de software het mogelijk om nauwkeurig in te schatten of een klant aan de voorwaarden voor een verzekering voldoet. Bedrijven kunnen binnen een enkele dag verzekerd én beveiligd zijn. De software moet tegelijkertijd tot lagere premies leiden.

Belangenverstrengeling

Experts noemen de aanpak van Eye Security zeer innovatief. Het bedrijf is de eerste securityspecialist in Europa die zelf aan de slag gaat met cyberverzekeringen. Concullega’s vergelijken de stap met het disruptieve karakter van Tesla op de automarkt.

Anderen waarschuwen voor mogelijke belangenverstrengeling. Zij zijn benieuwd hoe het securitybedrijf om zal gaan met de rol van securitydienstverlener en -verzekeraar. In de rol van een verzekeraar kan Eye Security geen contracten verlengen met klanten die een kwetsbaar netwerk onderhouden. In de rol van een dienstverlener kan het juist oplossingen aanbieden.

Tip: Google komt met cyberverzekering voor cloudklanten