Volgens de Spaanse virubestrijder Panda Security begint de uitbraak van nepvirusscanners epidemische vormen aan te nemen. Want, zo claimt Panda Security, er zouden zo’n dertig miljoen pc’s mee geïnfecteerd zijn.

Via pop-ups en drive-by-aanvallen laten de makers de gebruikers geloven dat hun pc risico loopt. Alleen als zij een nepvirusscanner aanschaffen zouden die problemen opgelost worden. Deze tactiek lijkt goed te werken, want drie procent van de gebruikers die een nepscanner heeft geïnstalleerd, schaft de software aan. Daar houden de aanvallers tien miljoen euro per maand aan over.

Mocht de nepscanner eenmaal geïnstalleerd zijn, dan is het vaak lastig om hem te verwijderen. "Een van de ergste dingen is dat deze programma’s moeilijk te verwijderen zijn. Ervaren gebruikers proberen ze handmatig te verwijderen, dat is echter geen gemakkelijke taak. Het kan gebruikers drie dagen kosten om de dreiging in z’n geheel te verwijderen," aldus technisch directeur van Panda Security Luis Corrons.

De gebruikers die besluiten tot koop over te gaan van de nepvirusscanner, komen opnieuw bedrogen uit. Creditcardgegevens en andere persoonlijke informatie worden mogelijk doorgespeeld naar criminelen, hoewel Panda Security dat niet kon bevestigen, en de gekochte software wordt nooit verstrekt.