1 min

Tags in dit artikel

, ,

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat de beveiliging van het netwerk in de treinen tussen Leeuwarden en Groningen onveilig is.

Op het netwerk kunnen reizigers sinds half februari vrij internetten. NOS Headlines lukte het samen met een ICT’er toegang tot de router in de Arriva-trein te krijgen en kon zo zien welke e-mails en welke MSN-gesprekken op het netwerk werden gevoerd.

Bij onversleutelde verbindingen was het zelfs mogelijk om het wachtwoord en gebruikersnaam van gebruikers aangemeld op het OnlineInDeTrein-netwerk te bekijken. Hierdoor kan bijvoorbeeld op iemands e-mailaccount worden ingebroken.

En ook cybercriminelen zouden flink kunnen huishouden in het treinnetwerk dat opgezet is door Arriva, ProRail en KPN. Ze zouden bijvoorbeeld internetverkeer kunnen omleiden om zo phishingaanvallen uit te voeren.

Inmiddels heeft de projectleider Elles de Vries gemeld dat het wachtwoord van de router waardoor de onderzoekers binnen konden komen, veranderd is. Bovendien wordt gewerkt om de beveiliging verder te verbeteren. "Wij nemen dit heel serieus en zullen er alles aan doen om het beter te beveiligen", aldus De Vries tegenover de NOS.