1 min

Tags in dit artikel

, ,

Om aan te tonen hoe makkelijk het is om een botnet te maken heeft BBC met succes een poging gedaan om een dergelijk botnet de creeëren. Deze botnets worden vaak gebruikt om spam te versturen of servers aan te vallen.

BBC kocht op het internet een programma om een eigen botnet te maken. Daarna is men slachtoffers gaan zoeken in chatrooms. Dit had veel succes aangezien er zo’n 22.000 slecht beveiligde computers werden gevonden. Deze werden dus toegevoegd aan het botnet.

Om daarna aan te tonen wat voor schade er aangericht kan worden door middel van een botnet werden er twee tests uitgevoerd. Met de eerste test wilde BBC aantonen hoe snel een server onbruikbaar gemaakt kan worden. Hiervoor stelde beveiligingsbedrijf PrevX vrijwillig een server ter beschikking. Met slechts zestig zogenaamde zombies gaf de server al een denial of service.

De tweede test was het verzenden van spam door middel van het botnet. Hiervoor werden twee e-mailaccounts aangemaakt waarna de 22.000 computers de opdracht kregen om spam te versturen. Binnen enkele minuten werden de twee e-mailaccounts overspoeld met spam.

BBC heeft inmiddels het botnet opgedoekt en de 22.000 gebruikers tips gegeven hoe ze hun computer beter kunnen beveiligen. Een uitgebreid verslag van deze test wordt zaterdag om 12.30 Nederlandse tijd uitgezonden op BBC News.