1 min

Tags in dit artikel

,

Panda Security, een beveiligingsspecialist, biedt computergebruikers Panda USB Vaccine aan. Dit is een gratis tool, ontwikkelt om de groeiende hoeveelheid malware te blokkeren die zich verspreidt via mediadragers als cd’s, dvd’s, usb-sticks en mp3-spelers.

Tegenwoordig is er veel van doen rond de infectie door middel van de auto-opstarten van Windows. Wanneer een cd, dvd, usb-stick of mp3-speler een Autorun.inf-bestand heeft gaat Windows de inhoud daarvan uitvoeren. Dit wil zeggen, als dit bestand zegt dat er bij starten een programma als ‘setup.exe’ gestart moet worden regelt Windows dit. Dit kan ook misbruikt worden door hackers en crackers, iets dat al langer bekend is. De remedie hiertegen is overigens vrij simpel, zo bevelen de meeste beveiligingsspecialisten aan om de autorun uit te zetten in Windows. Panda komt nu met de mogelijkheid om deze autorun gemakkelijker uit te schakelen.

Panda USB Vaccine doet namelijk niet veel meer dan de autorun uitzetten. Standaard is deze optie namelijk vrij moeilijk te vinden in Windows, zo stellen de beveiligingsbedrijven. De tool is gratis beschikbaar en moet op deze manier preventief werken.

"Dit is een zeer bruikbare oplossing, omdat er in Windows geen gemakkelijke manier is om AutoRun uit te schakelen. Panda USB Vaccine maakt het computergebruikers gemakkelijk en biedt tegelijkertijd een hoog beveiligingsniveau tegen malware die zich verspreidt met behulp van verwijderbare media", zegt Pedro Bustamante, Senior Research Adviseur bij Panda Security.