Virusbestrijder SpicyLemon, bekend van NOD32, heeft een rapport uitgebracht waaruit blijkt dat de Conficker-worm vooral actief is in de Verenigde Staten. In Nederland is weer een heel andere bedreiging groot.

Hier hebben we namelijk volgens SpicyLemon veel last van het Trojaanse paard GetCodec dat alle WMA-mediabestanden verwijdert en een verwijzing eraan toevoegt die naar een website leidt waar een ‘nieuwe codec’ gedownload kan worden om de media af te spelen. Deze codec is in feite malware.

Het Trojaanse paard is in verschillende vormen actief en is op achttien procent van de door SpicyLemon gecontroleerde pc’s in Nederland aanwezig. Het aandeel wereldwijd is slechts 1,38 procent. Een andere actief virus in Nederland is Virtumonde Adware dat op 9,1 procent van de pc’s gecontroleerd door SpicyLemon werd aangetroffen.

Globaal gezien ziet het dreigingenbeeld er heel anders uit. Conficker is nu de grootste speler met tien procent aandeel, en is vooral zeer actief in de Verenigde Staten. Conficker wordt gevolgd door autorun-malware waarvan infecties alleen via USB-sticks en externe harde schijven plaatsvinden.