2min

Tags in dit artikel

,

De Hongaarse site hwsw claimt dat de truc die Symantec gebruikt om een pc met een Norton 2009- of Norton 360-product sneller op te starten, een beveiligingsprobleem bevat.

Prestaties spelen een steeds belangrijkere rol in de beveiligingsmarkt. Elke fabrikant werkt eraan om zijn product zo weinig mogelijk resources te laten verbruiken en ook om de pc zo snel mogelijk op te laten starten.

Met name Symantec heeft het voortouw genomen in deze trend, omdat zijn producten de laatste paar jaar erg veel van de pc eiste en de beveiligingsgigant daardoor klanten verloor. Sinds 2006 werkt de gigant er al een om het resourceverbruik omlaag te krijgen.

Om de opstarttijd van de pc te versnellen, start een Norton-product standaard pas nadat de CPU onder veertig procent verbruik zit, of na dertig seconden na het opstarten. De optie genaamd Vroeg laden, waardoor Norton wel direct opstart, staat namelijk standaard uit en dit zorgt mogelijk voor een serieus beveiligingsprobleem, zo meent de Hongaarse site.

Dankzij die uitgeschakelde optie lukte het namelijk om 46 kopieën van het EICAR-testvirusbestand op de pc te plaatsen. Zodra Norton opstartte werden overige kopieerpogingen geblokkeerd. Toch is het mogelijk dat malware de periode van kwetsbaarheid uitbuit.

Het hoofd van de Europese divisie van Symantec, Con Mall, heeft laten weten: "Het vroeg laden is standaard uitgeschakeld, omdat de pc anders zo langzaam start. Dit is niet ten koste van veiligheid. De beschermingsfunctie van het systeem start altijd, de vraag is wanneer. […] Wij denken dat, in de meeste gevallen, het laat laden van Norton adequate beveiliging biedt, en ook nog eens zorgt voor een korte opstarttijd."

Overigens is het voor gebruikers eenvoudig om Norton-producten toch vroeg te laten laden. Hiervoor moet de gebruiker naar het venster Instellingen gaan en vervolgens de optie Vroeg laden inschakelen. Bij Norton 360 bevindt zich deze optie op het tabblad Antivirus.