Microsoft is druk bezig met het documenteren van de .pst-bestanden waarin Outlook zijn mails opslaat. Microsoft wil het mogelijk maken dat Outlook-archieven te benaderen zijn vanaf andere platforms.

Het voornemen is bekendgemaakt door Paul Lorimer, de groepmanager van Office Interoperability. Volgens Lorimer komen de werkzaamheden uit de Interoperability Principles die Microsoft in 2008 ontwikkelde.

Softwareleveranciers kunnen de mailarchieven van hun Outlook-gebruikers al benaderen met Messaging API (MAPI) en het Outlook Object Model. Het enige nadeel aan die twee manieren is dat Outlook wel op de desktop geïnstalleerd moet zijn.

Door de nieuwe ontwikkelingen, namelijk het vrijgeven van informatie over de opbouw van de Personal Storage Table-bestanden wordt het mogelijk om toepassingen te ontwikkelen die de mailarchieven rechtstreeks benaderen, ook kan het zo tevens mogelijk worden om de archieven van een ander platform te kunnen bereiken.

Lorimer heeft documentatie belooft die gaat over hoe ze de gegevens in .pst-bestanden behandelen, hoe je het beste met richtlijnen de bestanden kunt bereiken, informatie over hun structuur en details over het navigeren tussen de mappen om afzonderlijke objecten met gegevens te laden.

Deze documentatie komt beschikbaar met Open Specification Promise van Microsoft, dat zorgt er voor dat ontwikkelaars documentatie kunnen gebruiken om software van Microsoft voor een willekeurig platform te ontwikkelen. Dit kunnen ontwikkelaars doen zonder eerst toestemming te hebben van Microsoft.