Abonneer je gratis op Techzine!

Het National Security Agency (NSA) en Google zouden volgens insiders een samenwerkingsverband zijn aangegaan. De samenwerking zou tot stand zijn gekomen nadat Google afgelopen maand bekendmaakte dat het door Chinese, of in China gelokaliseerde, hackers aangevallen zou zijn. Ook zou de mogelijkheid dat de Chinese overheid hierin een aandeel zou hebben gehad niet uitgesloten worden.

Het samenwerkingsverband werd opgezet nadat Google details over de aanvallen deelde met overheidsinstanties. Google gelooft dat de aanval vanaf Chinees grondgebied kwam en er meer dan twintig bedrijven beïnvloed / aangetast zouden zijn.

Googles reactie op de aanval, het stoppen van censuur van zoekresultaten in China, laat nog op zich wachten. Ondanks dreigingen zou het internetbedrijf niet uit China willen vertrekken, maar zou daar onder andere voorwaarden verder willen.

Volgens James Mulvenon, intelligence research director bij de Amerikaanse beveiligingsonderneming Defense Group, zijn er duidelijke voordelen voor beide partijen bij een samenwerking als deze. Zo zou Google informatie van de NSA kunnen gebruiken bij het verbeteren van beveiliging en zou de NSA Googles informatie kunnen gebruiken bij het beter leren begrijpen van de bedreigingen op IT-gebied.

Volgens insiders zou Google inderdaad informatie delen met de NSA, maar zou Google maatregelen hebben genomen om de privacy van klanten te waarborgen.