2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Hackers zijn binnengedrongen in de computersystemen van Edpnet. Deze Belgische telecomoperator maakt geen melding van datadiefstal. Klanten kunnen sinds zaterdag niet meer inloggen op hun klantenaccount.

Edpnet lichtte maandagavond zijn klanten in over een cyberaanval. De telecomoperator meldt dat hackers konden binnendringen in de administratieve systemen. Het maakt verder geen melding over een datalek. Het Vlaamse dagblad De Tijd weet dat het bedrijf nog geen bewijs vond van misbruik van mogelijk verkregen gegevens.

Klanten voelen de impact bij het inloggen op het klantenaccount. Volgens Edpnet wordt dit veroorzaakt door technische problemen. Er is geen impact te voelen op de internetdiensten, aldus het bedrijf.

Isolatie lijkt geslaagd

De telecomoperator merkte sinds zaterdagochtend technische problemen op. Maandagavond kwam er pas een melding van het beveiligingsincident. In het bericht aan klanten meldt Edpnet dat het ‘snel en adequaat’ kon reageren. Het meldt dat de impact van het hack zo beperkt is gebleven. Misschien volgde de communicatie dus pas enkele dagen na de isolatie van het getroffen computersysteem. Hackers zouden namelijk enkel toegang hebben gehad tot de administratieve systemen.

“We hebben onmiddellijk de nodige stappen gezet om de systemen extra te beveiligen tegen verdere blootstellen, en zijn een onderzoek gestart in samenwerking met cyberbeveiligingexperts,” aldus Edpnet.

Citymesh

Edpnet levert de internetdiensten als zelfstandig onderdeel van Citymesh, een recente speler op de Belgische telecommarkt. Edpnet werd in november 2023 onderdeel van Citymesh, nadat Proximus de eigen overnameplannen voor Edpnet definitief opborg. Citymesh kreeg met deze stap een directe toegang tot de particuliere markt. Het klantenbestand is echter niet al te groot, ongeveer een jaar geleden meldde Proximus dat Edpnet ongeveer 46.000 klanten bedient voor vast internet en ongeveer 13.500 voor mobiel.

Lees ook: Edpnet in handen van Citymesh, overname door Proximus tenietgedaan

Derde grote Belgische slachtoffer

Edpnet is het derde grote Belgische slachtoffer dat hackers maakten in een week tijd. Een ransomware-aanval trof eerst de brouwerijen van Duvel Moortgat. Enkele dagen later werd dat opgevolgd door een cyberaanval op de computersystemen van Koffie Beyers. Het is onduidelijk of er tijdens de aanvallen op de koffiebranderij en de telecomoperator ook ransomware werd verspreid.