2min Security

MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving

MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving

Nederlandse MKB’ers blijken minder overtuigd te zijn van de voordelen van Europese cybersecuritywetgeving. Waar in andere landen uit Europa 75 procent van het MKB gelooft dat de wetgeving een concurrentievoordeel geeft, is in Nederland slechts de helft hiervan overtuigd. Tegelijk zou het volgens deze zelfde MKB’ers de moeite zijn om investeringen te maken in de naleving van de wetgeving.

Driekwart van het MKB geeft aan zeer tevreden te zijn met de Europese cybersecuritywetgeving. De regels worden zelfs beschouwd als een concurrentievoordeel ten opzichte van spelers die geen security-verplichtingen opgelegd krijgen. De ongemakken op vlak van extra werk en meer kosten, blijkt het MKB er dus moeiteloos bij te nemen.

Nederlandse MKB denkt er anders over

Een andere voorstelling van de feiten horen we echter van Anouck Teiller, Chief Strategy Officer bij HarfangLab. Teiller gaat dieper in op de Nederlandse mentaliteit onder MKB’ers. De tevredenheid in Nederland blijkt lager te liggen in vergelijking met het Europese gemiddelde. “Ondanks dat de wetgeving hen extra onder druk zet, beschouwt 50 procent van de Nederlandse bedrijven de EU-wetgeving op het gebied van cyberbeveiliging en gegevensbescherming als een concurrentievoordeel.”

Het Nederlandse MKB is er contradictorisch dan wel weer het meest van overtuigd dat inspanningen op het gebied van naleving de moeite waard zijn (82 procent). Om dit te realiseren, blijken zij het liefst een Europese cybersecuritypartner onder de arm te nemen. 74 procent gelooft dat een Europese partner beter aan hun behoeften kunnen voldoen.

Regels wel van belang

De cybersecurity-speler HarfangLab duidt aanvullend op het onderzoek aan waarom Europese cybersecuritywetgeving van groot belang is. “Het MKB vertegenwoordigt het grootste deel van het economische landschap van Europa en het verbeteren van hun cyberveerkracht is van cruciaal belang. Deze bedrijven worden geconfronteerd met dezelfde bedreigingen als de grote spelers, maar beschikken vaak over veel minder middelen om zichzelf te verdedigen”, zegt Teiller.

De cijfers komen uit een onderzoek in opdracht van HarfangLab. Dit bedrijf is zelf werkzaam in de cybersecurity-industrie in Europa, met een hoofdkantoor in Frankrijk, Parijs. Aan het onderzoek namen 750 MKB’ers vanuit Nederland (50), België (100), Frankrijk en Duitsland deel.

Lees ook: Wacht niet op invoering van NIS2-wetgeving, je kunt nu al veel doen