Tijdens het commissiedebat over nationale veiligheid en weerbaarheid werd AMS-IX expliciet genoemd als een van de cruciale schakels in de digitale verdediging van Nederland.
In de Aletta Jacobszaal voerden Kamerleden, ministers en experts een intensief debat over de noodzaak om Nederland weerbaarder te maken tegen moderne dreigingen zoals cyberaanvallen, digitale sabotage en beïnvloedingscampagnes. Daarbij kwam de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) nadrukkelijk in beeld als strategisch infrastructuurpunt.
AMS-IX, een van de grootste internetknooppunten ter wereld, werd in het debat gepresenteerd als vitaal voor de digitale soevereiniteit van Nederland. Diverse sprekers wezen op het belang van controle over essentiële digitale infrastructuur om de nationale veiligheid te waarborgen. Juist in een tijd waarin Europese landen worstelen met de afhankelijkheid van niet-Europese clouddiensten, werd AMS-IX genoemd als een positief voorbeeld van een Europees verankerde speler die bijdraagt aan digitale autonomie.
Belangrijke rol voor Cyberbeveiligingswet
Minister van Justitie en Veiligheid David van Weel benadrukte dat de basis van weerbaarheid bij de burger ligt. Hij riep Nederlanders op zich voor te bereiden op mogelijke verstoringen, vooral in de eerste 48 uur van een crisis. Daarbij wees hij op het belang van digitale veiligheid en het versterken van de IT-infrastructuur tegen cyberaanvallen. De implementatie van de Cyberbeveiligingswet (voorheen NIS2), gepland voor het derde kwartaal van 2025, moet hierin een belangrijke rol gaan spelen.
Ook pleitte Van Weel voor intensievere samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Volgens hem is gezamenlijke inzet onmisbaar om kritieke digitale infrastructuur – zoals AMS-IX – te beschermen tegen buitenlandse beïnvloeding en
Minister van Defensie Ruben Brekelmans voegde daar een geopolitieke dimensie aan toe. Volgens hem bevindt Nederland zich inmiddels in een ‘grijze zone’ tussen vrede en conflict. Cyberaanvallen, beïnvloeding, sabotage en spionage vormen volgens Brekelmans geen hypothetische dreigingen meer, maar dagelijkse realiteit. Hij waarschuwde dat Defensie slechts één onderdeel van het bredere veiligheidsvraagstuk is: “We moeten weerbaarheid zien als iets collectiefs. Iedereen – overheid, burgers, bedrijven – heeft hierin een rol.”
Van tanks naar terabytes
Het debat maakt duidelijk dat nationale veiligheid anno 2025 niet alleen meer draait om fysieke verdediging, maar steeds meer om digitale infrastructuur, maatschappelijke samenhang en zelfredzaamheid. In lijn met NAVO-beleidslijnen krijgt weerbaarheid een bredere betekenis, waarin platforms als AMS-IX een centrale positie innemen in de bescherming van de Nederlandse samenleving tegen de dreigingen van deze tijd.