2min Security

Telecomproviders wellicht toch in de fout met DPI

De telecomtoezichthouder OPTA heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van deep packet inspection (DPI) door de telecomproviders KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. Hieruit komt naar voren dat deze providers inderdaad het mobiele verkeer analyseren en dat dit mogelijk niet correct gebeurt.

Telecomproviders wellicht toch in de fout met DPIDe OPTA is nog niet helemaal klaar met het onderzoek en dit zijn dan ook voorlopige resultaten. Het onderzoek zal nu worden overgenomen door het CBP. De OPTA stelt dat de providers mogelijk in staat zijn om de berichten van van hun klanten te lezen met de manier waarop het verkeer nu wordt geanalyseerd. Dat wil niet direct zeggen dat ze de data ook echt lezen, maar wel dat ze die mogelijkheid hebben. Dit is volgens de wet niet toegestaan en daarom zouden de providers mogelijk moeten overstappen op andere analysemethodes, zodat dit niet langer het geval is.

Voorlopig zijn de uitkomsten dus nog niet geheel duidelijk. Mogelijk overtreden sommige of mogelijk alle providers de regels, maar de OPTA heeft hier dus nog geen harde bewijzen voor. Het CBP neemt het onderzoek nu over en zal wel gaan onderzoeken of er nu wel of niet sprake is van het overtreden van de regels. Indien de providers zich niet aan de regels houden, kan het CBP ze een hoge boete opleggen.

Zowel de OPTA als het CBP doen onderzoek nadat minister Verhagen hierom had gevraagd. Verhagen kwam tot dit besluit toen de KPN negatief in het nieuws kwam nadat een medewerker van KPN tijdens een aandeelhoudersvergadering, die ook nog eens op video was opgenomen, had opgeschept over de mogelijkheid om mobiel verkeer te analyseren door middel van deep packet inspection. Ook het Openbaar Ministerie doet momenteel onderzoek naar het gebruik van DPI bij providers.

Bron:OPTA