2min Devices

SP eist snelle actie tegen DPI-methode

De SP wil dat minister Verhagen op korte termijn maatregelen neemt tegen telecomoperators die Deep Package Inspection (DPI) blijven gebruiken om hun netwerken te monitoren. Dit staat lijnrecht tegenover de wens van de Tweede Kamer, die wil dat er een einde komt aan de DPI-praktijken.

SP eist snelle actie tegen DPI-methodeTweede Kamerlid Sharon Gesthuizen (SP) heeft kamervragen gesteld aan minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Vorige week deelden KPN, Vodafone en T-Mobile mee dat ze DPI blijven gebruiken om hun netwerken in de gaten te houden. Volgens eigen zeggen is het internationaal gezien gebruikelijk deze methode daarvoor te gebruiken. Daarnaast claimen de providers dat ze niet zonder DPI kunnen.

DPI is een methode waarmee providers kunnen kijken wat er op hun netwerk gebeurt. Met deze techniek is het mogelijk om het mobiele internetverkeer van hun klanten te analyseren of te achterhalen wie er gebruikt maakt van bepaalde applicaties. Bij de bekendmaking van dit nieuws heeft de Consumentenbond aangeklopt bij de OPTA om een onderzoek te starten naar deze praktijken. OPTA is toen op onderzoek uitgegaan bij Vodafone en KPN. De OPTA heeft het onderzoek inmiddels overgedragen aan het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Deze instantie onderzoekt of DPI in strijd is met privacywetgeving.

Minister Verhagen heeft gezegd dat hij eerst het onderzoek van het CBP wil afwachten. Als het rapport daartoe aanleiding geeft, zal hij maatregelen treffen tegen de telecomproviders.

Volgens de SP duurt het onderzoek te lang en verzoekt de minister daarom "om op korte termijn actie te ondernemen tegen dit gebruik". Verder wil de partij dat de minister de druk opvoert bij het CBP om prioriteit te geven aan dit onderzoek.

Als de nieuwe telecomwet wordt goedgekeurd door de Eerste Kamer, is DPI officieel verboden. Als providers dan nog steeds gebruik maken van DPI om hun netwerk te monitoren, kunnen ze rekenen op forse boetes.

Bron:Webwereld