2min

De telecomprovider KPN, Vodafone en T-mobile hebben laten weten dat zij DPI (Deep Packet Inspection) blijven gebruiken om hun netwerken te monitoren. Zij zeggen dat het internationaal gebruikelijk is om van dit soort technieken gebruik te maken en zij niet zonder kunnen. Ook al heeft de wetgever inmiddels besloten dit strafbaar te gaan stellen.

De providers zijn echter van mening dat zij de wet niet overtreden omdat ze niet naar de inhoud van de berichten zouden kijken maar puur alchoritmes toepassen om het soort verkeer te herkennen en de verkeersstromen in kaart te brengen. De DPI-techniek kan echter wel gebruikt worden om de inhoud van een pakket te bekijken, critici menen dat het gebruik van SPI (shallow packet inspection) voldoende zou moeten zijn.

D66 gaat proberen om de PvdA, PVV, SP, GroenLinks en de PvdD zover te krijgen om actief mee op te letten of de providers zich wel aan de nieuwe Telecomwet houden. De providers zoeken volgens D66 de grens van de wetgeving op. In de nieuwe Telecomwet die nog door de eerste kamer heen moet is opgenomen dat het inkijken van het verkeer niet is toegestaan.

Op dit moment is College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) een onderzoek aan het doen naar het gebruik van DPI. De OPTA liet in een vooronderzoek weten dat het mogelijk strafbaar is waarnaar het CBP het onderzoek overnam.

De politieke partijen hebben besloten om voorlopig dit onderzoek af te wachten en te kijken wat de uitkomsten zijn van het CBP. Maar het is duidelijk dat de meerderheid van de kamer tegen het gebruik van DPI is. D66-kamerlid Verhoeven zegt: "Het is net als met een postbode die brieven openmaakt, maar ze niet leest".

"De Telecomwet laat alleen in zeer specifieke gevallen volggedrag toe. Wij willen samen met andere partijen druk blijven uitoefenen zodat telecombedrijven geen loopje met de nieuwe wet nemen."

Zodra de nieuwe telecomwet door de Eerste Kamer heen is en wordt ingevoerd zullen de providers hoogstwaarschijnlijk deze wet overtreden, of de providers de huidige wetgeving overtreden is de grote vraag en zal binnenkort worden beantwoord door het CBP. Mochten de providers in overtreding zijn kunnen ze rekenen op hoge boetes.