Een kwart van alle PC’s wereldwijd is voorzien van een verouderde browser. Daardoor zijn deze computers zeer gevoelig voor malware. Om internetters te waarschuwen voor de gevaren van hun verouderde browser heeft Microsoft een website in het leven geroepen, genaamd Your Browser Matters.


Volgens Microsoft is bijna een kwart (24,4 procent) van alle PC’s die met internet is verbonden voorzien van een verouderde browserversie. Dat komt neer op zo’n 340 miljoen PC’s, het is daarom volgens Microsoft geen overbodige luxe om internetgebruikers te waarschuwen voor de gevaren van een browser die niet up-to-date is.

Zodra gebruikers naar YourBrowserMatters.org surfen, verschijnt er een cijfer in beeld tussen de nul en vier. Dit getal vertelt hoe gevoelig je browser is voor malware en phising-aanvallen op een vierpuntsschaal. Nul betekent dat je computer veel risico loopt, vier dat je computer goed beveiligd is. Om na te gaan op welke punten je browser slecht scoort en hoe Microsoft aan deze score komt, kun je verder klikken.

Een andere feature die onmiddellijk opvalt zodra je website opent is de teller op het scherm. Deze geeft weer hoe veel aanvallen Microsoft heeft weten te blokkeren dankzij hun SmartScreen technologie. Hiermee scant Microsoft URL’s die een beruchte reputatie hebben om malware te verspreiden of phising-aanvallen uit te voeren. De teller staat inmiddels op ruim 1,6 miljard pagina’s.

Daarnaast zijn er video’s op de website te vinden over hoe gebruikers hun computer kunnen beveiligen en hoe een browser je computer kan beschermen tegen malware en phising-aanvallen. Ten slotte geeft Microsoft ook nog een aantal tips om besmetting zo goed mogelijk tegen te gaan.

Hoe goed dit initiatief van Microsoft ook bedoeld is, zetten we bij de redactie van Techzine vraagtekens bij deze website. Wie de site met Firefox 6 bezoekt, krijgt een score van 2 te zien. Als je de website opnieuw bezoekt met Firefox 7, de nieuwste versie, dan verandert de score niet. Met de laatste versie van Google Chrome komt de eindscore op 2,5 punten. Voor de webbrowser Safari kan de site geen score berekenen en Internet Explorer 9 behaalt de maximale score van 4 punten.

Het heeft dus sterk de neiging dat Microsoft met deze website haar eigen browser wil promoten.