2min

LulzSec is ineens terug van weggeweest. Ditmaal laten de hackers op een ludieke manier van zich horen. Ze hackten de website van de Britse krant The Sun en plaatsten een overlijdensadvertentie van mediamagnaat Rupert Murdoch.

LulzSec eiste via diverse tweets de verantwoordelijkheid op voor de actie. De hackers van LulzSec noemde de operatie MurdochMeltMonday. Voor deze operatie hackte LulzSec de website van de Britse krant The Sun. Vervolgens plaatste LulzSec een nepbericht dat Rupert Murdoch dood was aangetroffen. Weer even later lag de gehele website plat. Inmiddels kunnen bezoekers gewoon weer de website bezoeken.

Rupert Murdoch ligt al enige tijd onder vuur vanwege het afluisterschandaal, waar zijn krant News of the World bij betrokken is. Journalisten tapten telefoons af van prominente politici en acteurs, maar ook van gewone burgers. Zo beluisterden en verwijderden journalisten bijvoorbeeld de voicemail van een vermist 13-jarig meisje dat werd vermoord. Ook zouden nabestaanden van omgekomen Britse militairen zijn afgeluisterd. Murdoch besloot eerder deze maand om News of the World op te doeken om verdere schade te voorkomen.

De Britse krant The Guardian wist nog een screenshot te maken voor voordat het nepbericht van de website verrwijders werd. Zie hieronder de kop en lead van het nepartikel.


LulzSec is de afgelopen tijd vaker in het nieuws geweest. Deze groep is verantwoordelijk voor diverse hackaanvallen op onder meer Sony, de CIA en FBI, de Amerikaanse Senaat en diverse gaming websites. Opvallend is dat LulzSec de aanval uitvoerde. Eind juni kondigde de groep aan zichzelf op te heffen. Bij het afscheid publiceerde LulzSec via een torrent de gebruikersgegevens van bijna één miljoen leden van onder meer AT&T, NAVO’s ebookshop en Battlefield Heroes.

De vraag is of deze aanval daadwerkelijk de laatste is van LulzSec, of dat er weer meerdere zullen volgen in de toekomst. Gezien het verleden zullen er waarschijnlijke meerdere cyberaanvallen volgen in de toekomst. En is het niet van LulzSec, dan is het wel van Anonymous of AntiSec.