2min

Randy Vickers, directeur van het Amerikaanse cyber agency, heeft vrij plotseling ontslag genomen. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid wilde geen reactie geven over de motieven van de topman om ineens af te treden. Mogelijk is er sprake van privéredenen, maar aan de andere kant zouden de recente hackaanvallen ook een rol kunnen spelen.

Vickers was directeur en dus eindverantwoordelijk voor de veiligheid van het internet binnen de grenzen van de Verenigde Staten. Vorige week vrijdag kondigde Vicker zijn ontslag aan, inmiddels is bekend geworden dat de onderdirecteur, Lee Rock zijn taken voorlopig waarneemt tot er een geschikte opvolger is gevonden.

Dat zou blijken uit een e-mail van Roberta Stempfley, een topvrouw binnen de afdeling cyber security en communicatie van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Zij had deze e-mail, die in handen is van Reuters, doorgestuurd naar enkele medewerkers.

Vicker heeft zelf bij de aankondiging van zijn ontslag ook niet aangegeven waarom hij opstapt. Ook navraag bij het ministerie vanuit Reuters leverde geen duidelijkheid op: het ministerie geeft geen commentaar op "persoonlijke zaken". Hiermee lijkt het ministerie het af te doen als een vertrek om persoonlijke motieven.

De timing kan echter ook een hoop verklaren. Recentelijk hebben er diverse gevoelige hackaanvallen plaatsgevonden tegen verschillende Amerikaans instanties, zoals de Senaat, het Pentagon, het leger, de CIA en de FBI. Anonymous en LulzSec hebben verantwoordelijkheid voor deze cyberaanvallen geclaimd. Cyberaanvallen op dit soort instanties waar in sommige gevallen ook nog eens gegevens worden buitgemaakt liggen erg gevoelig, het zou dan ook niet vreemd zijn als de eindverantwoordelijke daarom zijn conclusies trekt en vertrekt of wordt gedwongen te vertrekken.