2min

Tags in dit artikel

, , ,

Dagelijks worden er duizenden huisadressen van Nederlanders online gepubliceerd die uit meldingen van het P2000-systeem komen. Dit systeem wordt gebruikt door brandweer- en ambulancediensten voor het uitwisselen van meldingen. Volgens de regels van het CBP is het publiceren van adresgegevens niet toegestaan zonder toestemming van de desbetreffende persoon.

Via piepers komen alarmmeldingen gecodeerd binnen in het systeem. Iedereen met een pieper of antenne kan de alarmsignalen en adresgegevens echter ontvangen en ontcijferen. Op internet zijn honderden websites te vinden die de alarmmeldingen van P2000 aflezen en publiceren.

Het plaatsen van privégegevens op het internet mag alleen na persoonlijke toestemming van de desbetreffende persoon. Hiervoor zijn in 2007 richtlijnen opgezet door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Volgens critici zijn websitebeheerders die de P2000 alarmeringen uitlezen op hun website in strijd met het media- en telecommunicatierecht. Ondanks dat het systeem een openbaar netwerk is mogen de persoonsgegevens die hierop worden vermeld niet worden verspreid door derden.

Woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie meldt dat meldkamers geen precieze adressen moeten vrijgeven maar bijvoorbeeld melden dat er een melding is ’ter hoogte van’. Momenteel zijn er al regio’s waar deze methode gehanteerd wordt. Volgens het ministerie is het P2000 systeem niet te beveiligen. Dit zou tijdrovend, arbeidsintensief en bovendien fraudegevoelig zijn.

Op 112meldingen.nl waren gisteren zo’n drieduizend alarmmeldingen te vinden. Bij ruim 1.300 waren de postcode, straatnaam en huisnummer vermeld. Hiernaast staat er soms ook gevoelige omschrijvingen bij een melding. Zo stond er gisteren vermeld dat in het centrum van Amsterdam een man stond te zwaaien met een mes en was er reanimatie nodig bij een bewoner in Beek-Ubbergen.

Een vertegenwoordiger van het P2000 systeem heeft laten weten het niet problematisch te vinden dat de alarmmeldingen ook de adresgegevens op internet plaatsen. ‘Er worden wel adressen genoemd, maar geen geboortedata of namen’, ook gaf de vertegenwoordiger aan dat er een alternatief is: ‘Als iemand achter een gillende sirene aanrijdt, kom je ook achter de persoonsgegevens.’.