1 min

Tags in dit artikel

, ,

Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor klokkenluidersbescherming voor goedwillende hackers in ons land. Een wetsvoorstel van de PvdA kan rekenen op de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer.

Volgens PvdA-kamerlid Pierre Heijnen moeten hackers die inbreken op systemen, lekken opsporen en dit vervolgens kenbaar maken worden gezien als klokkenluiders en niet als criminelen. Gezien zij werken voor het algemeen belang dienen ze volgens Heijnen beschermd in plaats van vervolgd te worden. Ondanks dat het goed bedoeld is staat er een celstraf van vier jaar op het hacken van andermans computer. Dit wordt namelijk gezien als computervredebreuk.

Echter worden veel zaken uiteindelijk geseponeerd omdat de hackers in die gevallen goede bedoelingen hebben. Middels een hoorzitting zal Heijnen zijn voorstel kracht bij zetten. Echter kan Heijnen nu al rekenen op een positieve steun van een ruime meerderheid van de Tweede Kamer. Bij een peiling zouden 120 kamerleden positief zijn geweest over het voorstel. Sommige partijen zijn echter nog wel sceptisch. Zij willen eerst het definitieve voorstel zien om te kunnen zien of dit geen vrijbrief wordt voor kwaadwillenden hackers. Er zullen dus duidelijke afspraken moeten worden gemaakt.

Het kenbaar maken van de lekken moet dus wel op zo’n manier gebeuren dat niemand er schade van ondervindt. Niet dat er een compleet klantenbestand op straat komt te liggen wat weer door andere kan worden misbruikt.