2min

Google en Citizens Advice bundelen hun krachten om internetgebruikers online te beschermen. Zij hebben een website in het leven geroepen die hen adviseert hoe zij veilig op het internet kunnen surfen.

Dat gebruikers nogal eens tekort schieten als het gaat om veilig surfen op het web is al lang en breed bekend. Mensen verspreiden allerlei persoonlijke gegevens op uiteenlopende webpagina’s op het internet en ook de samenstelling van hun wachtwoorden laat te wensen over. Zo gebruiken veel mensen hun geboortedatum als favoriete wachtwoord. Andere veelvoorkomende wachtwoorden zijn "123456", "iloveyou" en "password".

Uit recent onderzoek van Ofcom is gebleken dat een kwart van de Britse internetgebruikers (26 procent) zich zorgen maakt over de veiligheid van hun persoonsgegevens op het internet. 14 procent van de respondenten maakte zich zorgen over hun privacy en 13 procent is bang voor digitale fraude. Daarom besloten Google en belangenbehartiger Citizens Advice om een website te lanceren die adviezen geeft over online beveiliging en privacykwesties.

De website heet Good To Know en geeft tips over uiteenlopende onderwerpen, zoals hoe mensen een sterk wachtwoord kunnen creëren en hoe cookies werken. Zowel digibeten als professionals kunnen van deze tips leren, aldus Google en Citizens Advice.

De vijf belangrijkste tips die zij ons meegeven zijn de volgende:

  • Kies een sterk wachtwoord;
  • Reageer nooit op verdachte e-mails met persoonlijke informatie;
  • Kijk goed of de website beveiligd is (https);
  • Log altijd uit en sluit je webbrowser volledig af;
  • Maak zoveel mogelijk gebruik van de twee-stappen verificatie beveiliging (dus naast je wachtwoord ook je telefoon of ander inlogapparaat gebruiken).

Vorige week lanceerde Microsoft ook al een website die zich richt op veilig internetten. Deze site wil gebruikers adviseren over de veiligheid van hun webbrowser. Wie de website bezoekt ziet een cijfer van nul tot vier in beeld verschijnen. Dit cijfer geeft aan hoe goed je browser je computer beschermt tegen spyware en phising-activiteiten.

Uit een kleine test van Techzine bleek dat alleen Internet Explorer 9 de maximale score van vier punten behaalde. Alle andere geteste browsers scoorden niet meer dan 2 of 2,5 punten. Het heeft dus sterk de neiging dat Microsoft met deze website haar eigen browser wil promoten.