2min

Tags in dit artikel

, , ,

Android is niet alleen zeer populair onder consumenten, zo bleek gisteren uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner. Het besturingssysteem van Google is ook vaak het slachtoffer van internetcriminelen die malwareprogramma’s schrijven en via Android Market verspreiden.

Het verschijnen van malware in Android Market is niets nieuws. In het verleden is het al vaker voorgekomen dat malware zich schuilhield in de digitale app-winkel van Google. Zo verscheen er in juli nog een nieuwe variant op de DroidDream Light-Trojan in de Android Market. Deze trojan was in staat om op eigen houtje geïnfecteerde apps te downloaden en malafide websites te bezoeken.

Het is er de afgelopen maanden helaas niet beter op geworden. Volgens de laatste cijfers is het aantal soorten malware voor het besturingssysteem Android met 472 procent toegenomen sinds juli. 55 procent van de malware op Android gedraagt zich als spyware. Sms-trojans vormen een steeds grotere dreiging. Deze programma’s versturen sms-berichten naar betaalde nummers zonder dat de eigenaar het in de gaten heeft. Achteraf krijgt deze dan een gepeperde rekening voorgeschoteld. De grootste toename vond in de maanden september en oktober plaats: respectievelijk 171 procent en 110 procent.

Deze toename is te wijten aan de open markt structuur van Android. Iedere ontwikkelaar kan zijn app in de Android Market plaatsen. Bij de App Store is dat niet mogelijk, omdat Apple scherp toezicht houdt op de apps die ontwikkelaars willen publiceren. Het team van Apple legt iedere app eerst onder de microscoop om een beeld van de code te krijgen. Als uit dat onderzoek blijkt dat het geen sporen van malwareprogramma’s bevat wordt de app aangeboden in de App Store. Daarnaast is het bij de Android Market mogelijk om anoniem een app te plaatsen, hetgeen bij Apple ondenkbaar is.

Diverse beveiligingsbedrijven zoals Symantec en McAfee hebben in het verleden al meer dan eens hun zorgen geuit over de drastische toename van malware voor Android, ook tegenover Google. Google verwijdert weliswaar alle malware uit de Android Market zodra deze wordt gevonden, maar dan is het vaak al te laat omdat duizenden gebruikers de besmette apps dan al hebben gedownload. Google adviseert gebruikers om een virusscanner te installeren, maar uit onderzoek blijkt dat deze niet altijd even betrouwbaar zijn.

Het is te hopen dat Google snel actie onderneemt tegen deze praktijken. De kans bestaat dat gebruikers massaal overstappen naar concurrenten als Apple en Microsoft, die apps wel vooraf controleren.