1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De BBC is slachtoffer geworden van een cyberaanval waar mogelijk de Iraanse autoriteiten achter zitten. Dit stelt de algemeen directeur van de BBC, Mark Thompson, vandaag tegenover Reuters.

BBC Persian levert tv, radio en online diensten in de Perzische taal en is via illegale satelliet ontvangers beschikbaar. De Britse televisie-service is al vaker het doel geweest van aanvallen en verstoringen.

Afgelopen maand beschuldigde Thompson de Iraanse overheid van het bedreigen en arresteren van familieleden van BBC-journalisten om hen te dwingen de Perzische nieuwszender te verlaten.

Naar aanleiding van de laatste cyberaanval zal Thompson woensdag een toespraak houden. Op dit moment kwam hij nog niet met beschuldigingen richting Iran, maar noemde de aanvallen wel "vanzelfsprekend verdacht".

De BBC topman vertelt dat de nieuwszender recent op een dag te maken had met meerdere aanvallen: "Er werd een poging gedaan om twee verschillende satellietverbindingen te verstoren in Iran, de telefoonverbindingen met Londen te verstoren door middel van meerdere automatische gesprekken en werd er een cyberaanval uitgevoerd op de BBC." Thompson voegt er echter aan toe dat het moeilijk, wellicht onmogelijk, is om de daders achter de aanvallen te achterhalen.

Vanuit de Iraanse autoriteiten is nog geen reactie naar buiten gekomen met betrekking tot deze aantijgingen.