2min Security

Miljoenenboete Google voor omzeilen do-not-track

Het is mogelijk dat Google een fikse boete aan de broek krijgt voor het omzeilen van de do-not-track-functie van Apple’s Safari. Google zou reeds in gesprek zijn met de Amerikaanse Fair Trade Commission (FTC), om de hoogte van de mogelijke boete te onderhandelen.

Miljoenenboete Google voor omzeilen do-not-trackDe hoogte van de boete zou boven de 10 miljoen dollar kunnen stijgen, zegt de bron van Bloomberg, welke niet bij naam genoemd wilde worden vanwege de vertrouwelijkheid van de zaak. Als de boete inderdaad wordt opgelegd, zal dit de eerste boete zijn die de FTC oplegt vanwege het schenden van de internetprivacy van gebruikers.

De FTC zou momenteel in de voorbereidingsfase verkeren voor het aandragen van een aanklacht tegen Google. Het bedrijf uit Mountain View zou namelijk moedwillig de do-not-track-functie van Safari hebben omzeild door cookies te plaatsen die Google de mogelijkheid gaven om de privacybescherming te omzeilen. Google heeft bij monde van één van haar woordvoerders bekend gemaakt dat het zal meewerken in deze zaak.

Google heeft aangegeven dat het zich destijds niet bewust was van de plaatsing van de cookies en de gevolgen ervan. Toen het euvel ontdekt werd, is Google direct aan de slag gegaan met het verwijderen van de bestanden.

Ook in Europa wordt het overtreden van de privacyregels door Google onderzocht. In maart is een lijst met vragen verzonden naar Mountain View.

Bron:Bloomberg