min

Tags in dit artikel

, ,

Het CDA vindt dat het Europees cybercrimecentrum dat bij Europol wordt ondergebracht er snel moet komen.

Het centrum in Den Haag is bedoeld om Europese landen te helpen optreden tegen dreigingen van de onlineveiligheid en is speciaal gericht om beter te kunnen optreden tegen de georganiseerde criminaliteit, zoals het stelen van bankgegevens en phishing. Daarnaast zal het centrum zich inzetten om samen te werken met socialenetwerksites zodat identiteitsdiefstal effectiever tegen kan worden gegaan. Ook zal het zich richten op het voorkomen van industriële spionage en aanvallen op kritische ICT-infrastructuren.

"Het aanpakken van online criminaliteit zoals fraude met internetbankieren, creditcardgegevens en industriële spionage kan Nederland en Europa veel geld besparen. Ik heb er daarom in het Europees Parlement in Straatsburg op aangedrongen haast te maken met de oprichting van dit centrum en op tijd gekwalificeerde ICT-experts aan te trekken", zo laat CDA-woordvoerder Lambert van Nistelrooij weten.

Op dit moment neemt onlinehandel vier procent van de totale EU-handel voor zijn rekening. De verwachting is dat dit sterk zal stijgen wanneer het internet een veiligere handelsplaats is", zo gaat Van Nistelrooij verder. Eerder gaf Eurocommissaris Kroes al aan dat de onlinedienstverlening en -handel beter tegen cybercrime moet worden beschermd.