Een medewerker van Microsoft heeft een nieuw botnet gevonden dat op Android-systemen opereert. Terry Zink, zoals de ingenieur van Microsoft heet, kondigde aan dat hij het nieuwe botnet ontdekte heeft.

Het botnet genereert spam via Yahoo Mailaccounts, maar uit nader onderzoek blijkt dat de e-mails eigenlijk afkomstig zijn van Android-toestellen. Dit komt doordat het message-ID van de spam altijd als volgt is: Message-ID: <1341147286.19774.androidMobile@web140302.mail.bf1.yahoo.com>

Het zou volgens Zink voor het eerst zijn dat er een botnet is gevonden dat enkel op Androids zou draaien. De Android-systemen loggen in op de Yahoo Mailaccount van de gebruiker en versturen vervolgens spam. Zink acht het zeer waarschijnlijk dat de eigenaar van het toestel een kwaadaardige applicatie heeft geïnstalleerd, om te voorkomen dat er betaald moet worden voor een legitieme versie van die software.

Dit soort gebruikers blijkt eens te meer niet alleen de software zelf te verkrijgen, maar ook extra data waarmee het Android-systeem geïnfecteerd wordt. Zink denkt echter dat het ook niet geheel onmogelijk is dat het simpelweg om een malafide versie van de Yahoo Mail-applicatie zou gaan.

Het is algemeen bekend dat Android meer last heeft van malware dan andere mobiele besturingssystemen als Windows Phone en iOS. Zink raadt Android-gebruikers aan om applicaties enkel vanuit de Google Play Store te vergaren. Op die manier wordt het een stuk onwaarschijnlijker dat er malware wordt geïnstalleerd.