Beveiliging in Android 4.1 flink verbetert

Abonneer je gratis op Techzine!

Google heeft in de nieuwe versie van Android weer enkele nieuwe features en veranderingen doorgevoerd. Uit onderzoek is gebleken dat een van de vele verbeteringen de beveiliging van het besturingssysteem betreft.

In Android 4.1 Jelly Bean zijn de nodige nieuwe features te vinden. Sommige springen er direct uit en sommige vallen wat minder op. Een van deze nieuwe features die minder snel op valt is Google’s Address Space Layout Randomization. Deze techniek werd al in Ice Cream Sandwich geïntroduceerd maar blijkt nu flink te zijn doorontwikkeld.

Address Space Layout Randomaization, kort samengevat ASLR, is een stukje software dat ervoor zorgt dat data minder makkelijk is uit te lezen uit het geheugen doordat de locatie minder voorspelbaar is. Hierdoor kan gevoelige data die tijdelijk in het geheugen is opgeslagen minder makkelijk worden misbruikt. Deze techniek moet ervoor gaan zorgen dat Android minder gevoelig is voor malware.

Zoals vermeld werd de techniek geïntroduceerd in Ice Cream Sandwich maar liet het in deze versie nog wat te wensen over. In Jelly Bean heeft Google de volgende stap gezet en is ASLR een stuk volwassener geworden. ASLR is overigens geen uitvinding door Google maar wordt al langer in meerdere besturingssystemen toegepast.