2min

Tags in dit artikel

, , ,

Tijdens Google I/O heeft Google de langverwachte nieuwe versie van Android aangekondigd, het gaat om Android 4.1 ofwel Jelly Bean. De grootste vernieuwing van Jelly Bean is ‘Project Butter’, waarmee Google een snelle, vloeiende en strakke ervaring wil garanderen.

Om een betere grafische ervaring te creëren zal Google de grafische interface van Android Jelly Bean zwaarder maken. Zo wordt er een betere framerate bij de animaties in de interface gecreëerd. Google toonde tijdens de demo op Google I/O hoe de laatste twee Android-systemen tegenover elkaar presteren. Dit deed Google door middel van twee Nexus-toestellen met enerzijds Android Ice Cream Sandwich en anderzijds Jelly Bean. Bij Jelly Bean is duidelijk zichtbaar dat animaties vloeiender verlopen wanneer er door Android wordt genavigeerd.

Een andere vernieuwing in Jelly Bean is Google Now, een persoonlijke dienst waarbij smartphones de mogelijkheid krijgen om de gebruikers realtime automatische updates te tonen over bijvoorbeeld het favoriete voetbalteam, je woon-werkroute te leren en het verkeer te checken. Bij dit laatste wordt ook de mogelijkheid afgewogen of het wellicht beter is om met het openbaar vervoer te reizen in plaats van met de auto. Zie hieronder een video van Google Now.

Met behulp van Offline Voice Typing is het niet langer nodig om een internetconnectie te hebben om invoer via de stem te kunnen verwerken. Deze functie werd in eerste instantie echter alleen in de Verenigde Staten, maar andere talen zullen snel volgen, volgens Google. Ook de algemene steminvoer is verbeterd waardoor antwoorden veel sneller binnen moeten komen, zo meldt Google.

Het notificatiecentrum heeft een grote makeover gekregen. Gmail-notificaties krijgen meer ruimte en tonen een betere preview van ongelezen berichten, zonder dat het nodig is om de applicatie te openen. Vanuit de notificatiebalk wordt het ook mogelijk om een foto te delen of een +1 toe te kennen.

Android Jelly Bean wordt als een over-the-air-update gedistribueerd vanaf medio juli naar de Galaxy Nexus, Motorola Xoom en de Nexus S. Het eerste nieuwe toestel met Jelly Bean is de Nexus S, welke rond dezelfde tijd wordt uitgebracht.