2min

Microsoft is gewaarschuwd omdat het bedrijf ervoor heeft gekozen de Do Not Track-functie van Internet Explorer 10 standaard aan te zetten. Microsoft loopt het risico dat websites de functie op termijn gaan negeren vanwege de standaardinstelling.

De Do Not Track-functie zorgt er voor dat er geen cookies worden opgeslagen aan de hand van het surfgedrag van de gebruiker, zodat advertenties hierop aangepast kunnen worden. Normaal gezien staan browsers deze manier van het aanpassen van advertenties toe, maar de Do Not Track-functie is een manier om dit tegen te werken.

Websites hebben al aangegeven dat als Microsoft dit doorzet, ze de instelling van de browser zullen negeren. Wired liet weten dat er al een update is voor Apache Webserver, die ervoor zorgt dat de instelling in Internet Explorer 10 genegeerd wordt. Deze update is onderdeel van de meest stabiele versie van Apache. Deze opensource serversoftware is op dit moment verantwoordelijk voor ongeveer 60 procent van de websites.

Tijdens de Windows 8-installatie wordt de gebruiker gevraagd welke installatie ze willen verrichten. De keuze bestaat uit een standaardinstallatie of een installatie waar men zelf onderdelen kan aanpassen. Bij een standaardinstallatie wordt de Do Not Track-functie ingeschakeld.

Roy Fielding, maker van de Apache-update meldt: "De enige reden dat Do Not Track bestaat is om met een niet-standaard instelling je voorkeur te bepalen. Het beschermt niet je privacy, tenzij de ontvangers ervan overtuigd zijn dat de instelling is verricht door een persoon die ervoor kiest om zijn privacy boven zijn personalisatie te stellen".

Fielding heeft vanwege de update voor Apache flink wat kritiek over zich heen gekregen. Er wordt hem verweten dat het niet de taak is van Apache om zich bezig te houden met keuzes die Microsoft maakt ter bevordering van de bescherming van privacygegevens.