1 min

Nadat Microsoft Security Essentials in november al genadeloos faalde in de testsuite van AV-Test werd deze maand opnieuw een poging gedaan om te zien of de software inmiddels verbeterd is en een AV-Test certificaat waardig is, dit bleek wederom niet het geval.

AV-Test onderwerpt maandelijks 25 antivirus programma’s aan tests om te zien hoe deze overweg kunnen met malware en cyberaanvallen. Om een certificaat van AV-Tests in de wacht te slepen moet het antivirus programma minimaal 11 van de 18 punten scoren verspreid over 3 categorieën. Microsoft Security Essentials scoorde deze maand 10 punten.

Security Essentials faalde grotendeels dankzij de slechte beveiliging tegen “zero-day” aanvallen, Security Esssentials wist in totaal 78 procent van de "zero-day" aanvallen tegen te houden. Dit is wel een verbetering ten opzichte van november, toen lukte het de software om 71 procent tegen te houden. Gemiddeld scoren antivirus programma’s hier 92 procent, Microsoft kan hier dus nog flink wat verbeteren.

Microsoft Security Essentials kreeg het ook niet voor elkaar het gemiddelde te behalen in het detecteren van malware uit de laatste 2 tot 3 maanden. Waar Microsoft een score van 90 procent behaald ligt het gemiddelde hier op 97 procent.

Andere gratis antivirus programma’s als Avast, AVG Free, ZoneAlarm en Panda Cloud hebben inmiddels wel allemaal een AV-Test certificaat behaald.

Wel moet hierbij worden opgemerkt dat alle programma’s zijn getest onder Windows 7, het is niet duidelijk of de Security Essentials van Windows 8 beter presteert.