Bijna 55 procent van alle Chinese computers is besmet met malware. Dit is het hoogste percentage wereldwijd, volgens het jaarlijkse rapport van antivirusbedrijf Panda Security. Globaal gezien is ongeveer een derde van alle gescande computers geïnfecteerd.

Panda Labs, het Spaanse onderzoeksteam van Panda Security, vond 27 miljoen nieuwe malwarevarianten in 2012, wat het totaal brengt op 125 miljoen. Driekwart van alle nieuwe malware is een trojan. Na de 54,89 procent van China volgen Zuid-Korea met 54,15 procent en Taiwan met 42,14 procent.

De statistieken ondersteunen het argument van China dat het geen dader maar slachtoffer is van cybercriminaliteit. Sommigen geloven dat Chinese hackers ten onrechte worden beschuldigd voor een groot deel van de cyberaanvallen. De echte daders zouden namelijk via China’s geinfecteerde PC’s werken en zo hun identiteit verbergen.

Dat China een probleem heeft staat vast. Vorig jaar in september ontdekte Microsoft zelfs corrupte tussenpersonen die PC’s verkochten met de malware al voorgeïnstalleerd. De Chinese online onderwereld zou goed zijn voor zo’n 500 miljoen dollar aan economische schade.

China’s malwareprobleem betekent overigens niet dat ze onschuldig zijn bij de vermeende hackersactiviteiten waarover de laatste tijd veel gesproken wordt. Verschillende grote digitale inbraken zijn met redelijke zekerheid terug te leiden naar Chinese overtreders.

Het land lijkt wel op de hoogte van het probleem. Afgelopen zomer publiceerde het richtlijnen omtrent de veiligheid van informatie, gericht op het beschermen van de overheid en essentiële infrastructuur. Ook pakt de overheid zo nu en dan een paar cybercriminelen op, hoewel critici zeggen dat hackers geen problemen hoeven te verwachten zolang ze op een lijn zitten met de Volkspartij.