1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Een onderzoek van Mandiant wijst uit dat de cyberaanvallen van afgelopen maand zijn aangestuurd vanuit een Chinese legerbasis in Shanghai. De aanvallen zijn niet direct in het gebouw te plaatsen, maar het is volgens het onderzoek de enige verklaring voor het grote aantal aanvallen in dat kleine gebied.

Een twaalf verdiepingen tellende basis van het Volksbevrijdingsleger (PLA) in Shanghai, dat is waar de aanvallen volgens internet beveiligingsbedrijf Mandiant vandaan komen. Veel van de digitale inbraken zijn terug te leiden naar de geografische omgeving, waarvoor Mandiant’s enige verklaring een herkomst uit de legerbasis is.

De enige andere verklaring is volgens Mandiant "een geheime, rijke organisatie, vol Chinees sprekende leden met directe toegang tot Shanghai’s telecommunicatie-infrastructuur, die recht onder de neus van het PLA een grote meerjarige cyberspionage-campagne voert én gelijksoortige taken als het PLA uitvoert."

De Chinese overheid blijft alle betrokkenheid ontkennen. Amerika stelt dat de omvang en diepgang van de aanvallen de relatie tussen de twee naties bedreigt. President Obama tekende afgelopen week al een toezegging die een Amerikaanse cyberaanval toestaat, als het land dat nodig vindt. Het budget van de Amerikaanse cyberbeveiliging is ook flink opgeschroefd om de infrastructuur van het land te beschermen.

Grote Amerikaanse mediabedrijven waaronder The New York Times en Wall Street Journal berichtten de afgelopen weken slachtoffer te zijn van hackerpraktijken vanuit China.