De nasleep van de onthulling van het PRISM-spionageprogramma is nog altijd merkbaar. Microsoft heeft deze week aangegeven dat het de NSA niet zal toestaan om te spioneren via de Kinect-camera van de Xbox-spelcomputers.

Microsoft zal zich verzetten tegen verzoeken van de NSA om toegang te krijgen tot de Kinect-camera van consumenten, dat maakt de softwaregigant duidelijk in een blogpost. Microsoft voelde zich genoodzaakt om in te gaan op de onrust die ontstaan is rondom PRISM en de altijd aanwezige Kinect-camera van de Xbox One.

Microsoft geeft zelfs aan dat het niet mogelijk is om mensen te bespioneren met de camera. De Kinect-camera zal enkel ingeschakeld worden als de gebruiker een specifiek commando hiertoe geeft en kan dus niet handmatig ingeschakeld worden. Ook kan de camera gepauzeerd worden tijdens het spelen van een game.

"Wij vinden dat de overheid niet de autoriteit heeft om ons of enig ander bedrijf te dwingen om producten met camera’s en microfoons te gebruiken om audio- en videodata te verzamelen. Wij zouden ons fel verweren in de rechtszaal bij dergelijke verzoeken," meldt Microsoft.