Microsoft lijkt opnieuw terug te komen op één van de eisen van de Xbox One-spelcomputer, waarmee gamers niet tevreden waren. De Xbox One zal bij lancering ook kunnen functioneren zónder de meegeleverde Kinect-camera. Dit heeft Marc Whitten, productmanager van de Xbox One, in een interview bekendgemaakt.

Vanzelfsprekend zullen bepaalde functies van de nieuwe spelcomputer niet actief zijn wanneer de bewegingsgevoelige camera niet aangesloten is. De Xbox One blijft functioneren wanneer de meegeleverde Kinect-sensor niet is aangesloten, maar er is ook een optie om vrijwel alle mogelijkheden van de camera volledig uit te schakelen. De infrarood-ontvanger blijft als enig onderdeel nog actief. Indien dan een functie wordt opgestart die de camera gebruikt, wordt toestemming gevraagd om de camera weer te activeren.

De altijd actieve Kinect-sensor baarde mensen zorgen omdat het een mogelijke manier kon zijn om de huiskamer te bespioneren. Microsoft gaf al aan dat er bij het bedrijf veel aan gelegen is om dergelijke praktijken zoveel mogelijk tegen te gaan.

Microsoft doet er sinds de aankondiging van de Xbox One veel aan om de ontevreden gamer alsnog tegemoet te komen. Zo schrapte de softwaregigant eerder ook al enkele gewraakte functies van de spelcomputer. Daar was echter was niet iedereen even blij mee, want het betekende ook dat andere nieuwigheden geschrapt moesten worden.