Sinds de invoer van het betalen met de chip in plaats van de magneetstrip is het voor de doorgewinterde skimmer een stuk lastiger geworden de argeloze pinner geld afhandig te maken.

Ook het online bankzaken regelen is steeds veiliger aan het worden. Het aantal gevallen van phishing, waarbij per email of telefoon persoonlijke inloggegevens voor internetbankieren worden gestolen, is aan het afnemen.

Vandaag kwam de Nederlandse Vereniging van Banken met de verklaring dat het afgelopen half jaar de schade als gevolg van fraude met internetbankieren 4,2 miljoen euro bedroeg. Dit betekent een daling van 58% ten opzichte van het halfjaar ervoor, toen bedroeg de schade nog 10 miljoen euro.

De totale schadepost veroorzaakt door skimmen toont een vergelijkbare trend. Deze bedroeg het afgelopen half jaar 5,9 miljoen euro, een afname van 45% ten opzichte van de 11 miljoen euro in de zes maanden daarvoor.

Deze gunstige ontwikkeling is te danken aan de intensieve promotiecampagne die is gevoerd door de samenwerking van de overheid, banken en politie. Zo is het betalen met de pinpas veiliger geworden door de overstap naar de chip. Tevens is er een bewustwording gecreëerd bij de pinner, die oplettender is gemaakt en daardoor minder kwetsbaar is geworden.