De Britse geheime inlichtingendienst heeft gedurende 6 maanden de webcambeelden van 1,8 miljoen gebruikers van Yahoo afgetapt. Dat meldt The Guardian op basis van documenten van Edward Snowden. Tussen de beelden zitten grote hoeveelheden seksueel getinte content. Yahoo spreekt van een nieuw dieptepunt bij de schending van de privacy van gebruikers.

GCHQ heeft tussen 2008 en 2010 met behulp van de NSA webcambeelden van miljoenen gebruikers van Yahoo onderschept. Om hoeveel gebruikers het precies gaat is onduidelijk, maar gedurende zes maanden in 2008 zijn al 1,8 miljoen mensen getroffen. Het gaat overigens alleen om afbeeldingen vanuit webcams, geen video’s.

Elke vijf minuten werd een afbeelding van het webcambeeld genomen. Webcamstreams werden dus niet constant afgetapt. Hiertoe werd gekozen om geen mensenrechten te schenden, maar waarschijnlijk net zo goed om de servers van GCHQ niet te bedelven onder de data.

Volgens de documenten werd het programma dat de naam Optic Nerve draagt, gebruikt voor gezichtsherkenning en om bestaande doelwitten te volgen, alsook nieuwe doelwitten vast te stellen. Zo’n systeem kan bijvoorbeeld van pas komen bij het volgen van gebruikers die met pseudoniemen of anonieme accounts aan de slag gaan.

Yahoo heeft furieus gereageerd op het nieuws. Het bedrijf stelt geen kennis te hebben gehad van het Optic Nerve-programma en stelt dat de inlichtingendienst een nieuw dieptepunt hebben bereikt wat betreft privacy.

GCHQ laat op zijn beurt weten dat alle activiteiten noodzakelijk, gepast en in overeenstemming met de Britse wet zijn.