Vodafone-dochter hielp Britse inlichtingendienst bij spionage

Abonneer je gratis op Techzine!

Cable & Wireless, tegenwoordig een onderdeel van telecomprovider Vodafone, blijkt de Britse inlichtingendienst flink te hebben geholpen bij het afluisteren van communicatie via onderzeese kabels. Dat blijkt uit nieuwe documenten van klokkenluider Edward Snowden, onderzocht door Channel 4, NDR, WDR en Süddeutsche Zeitung.

In 2009 wist de Britse inlichtingendienst GCHQ de communicatie via verschillende onderzeese kabels te kraken, volgens de documenten zouden er maar liefst 63 kabels afgeluisterd worden. Hierbij kreeg GCHQ hulp vanuit verschillende bedrijven, maar Vodafone-dochter Cable & Wireless spande de kroon.

De documenten melden dat de inlichtingendienst via de Vodafone-dochter toegang kreeg op 29 verbindingen, die gezamenlijk goed waren voor zo’n 70 procent van de internetdata die GCHQ onderzocht. Cable & Wireless zou ook assistentie hebben verleend bij de kraak van het netwerk van een concurrent.

Cable & Wireless is sinds 2012 onderdeel van Vodafone, om de samenwerking in goede banen te leiden zou de bedrijfskas tussen 2008 en 2012 met miljoenen ponden gespekt zijn door GCHQ. Volgens Vodafone is de hulp die Cable & Wireless heeft geboden het resultaat van wettelijke verplichtingen in Groot-Brittannië. Vodafone heeft een intern onderzoek gehouden naar de beweringen en ontkent niks, maar geeft wel aan dat er geen Britse, Duitse of Europese wetten zijn overtreden door de dochteronderneming.

GCHQ weigerde commentaar te geven tegenover Süddeutsche Zeitung.