Google maakt het inloggen via tweetrapsverificatie een stuk eenvoudiger. Onder de naam Google Prompt voert het bedrijf op Android-apparaten en iOS-apparaten de nieuwe methode in. Gebruikers die voor de nieuwe optie kiezen hoeven geen cijfercode meer in te voeren, maar enkel op een bevestiging te klikken.

Omdat gebruikersnamen en wachtwoorden vaak niet veilig genoeg zijn, hebben veel bedrijven tweetrapsverificatie ingevoerd. Daarbij moet een gebruiker niet alleen zijn naam en wachtwoord invullen, maar krijgt deze ook via een sms een cijfercode toegestuurd. Die moet ingevuld worden en dan pas is de gebruiker echt ingelogd.

Het proces wordt door veel mensen als omslachtig en langzaam gezien en Google probeert met Prompt hierop in te spelen. Binnen de app krijgen gebruikers voortaan de vraag voorgelegd via een pushmessage of ze daadwerkelijk willen inloggen. Daarna hoeven ze enkel op ‘ja’ of ‘nee’ te drukken om dit proces af te ronden.

Om gebruik te kunnen maken van Google Prompt, moeten Android-gebruikers de Google Play Services eerst updaten. Is dat gedaan, kan onder de instellingen (Mijn Account > Inloggen bij Google > Alternatieve tweede stap instellen) de nieuwe optie geselecteerd worden. Mensen die gebruik maken van iOS dienen de Google Search-app te installeren.