Abonneer je gratis op Techzine!

Apple heeft vandaag Aperture 3, de laatste versie van zijn professionele software voor fotobewerking en -beheer op de Mac, gelanceerd. De nieuwe software bevat ruim 200 nieuwe functies, waaronder Faces, Places en Brushes. Aperture 3 is uitsluitend beschikbaar als 64-bits-programma en daardoor alleen geschikt voor Intel-Macs.


"Miljoenen mensen gebruiken iPhoto voor het importeren, bewerken en delen van hun digitale foto’s", aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Product Marketing van Apple. "Aperture 3 is bedoeld voor professionele gebruikers die gigantische hoeveelheden foto’s bewerken en op orde moeten zien te houden, maar ook voor gebruikers van iPhoto die meer mogelijkheden willen hebben om hun foto’s te bewerken, zoals de gebruiksvriendelijke penselen en vooraf gedefinieerde wijzigingsinstellingen."

Faces
Functies zoals Faces en Places, die eerder al in de iPhoto-fotosoftware aanwezig waren, zijn nu ook beschikbaar voor professionals. Samen met Projects bieden deze functies nog meer mogelijkheden om grote fotobibliotheken op orde te houden. De Faces-functie werkt, evenals in iPhoto, op basis van gezichtsdetectie en -herkenning, zodat foto’s gezocht en gerangschikt kunnen worden op de mensen die erop staan. In een nieuwe weergavemodus, die de ordening vlot laat verlopen, laat Aperture 3 alle gedetecteerde gezichten zien waaraan nog geen naam is gekoppeld.

Places
Middels de Places-functie is eenvoudig terug te vinden waar foto’s genomen zijn en net als in iPhoto converteert deze functie de gps-coördinaten automatisch naar een herkenbare plaatsnaam. Ook als er geen locatie-informatie voor een foto is opgenomen, kan deze achteraf eenvoudig aan een foto gekoppeld worden door de foto naar een kaart te slepen of door de plaatsbepalingsgegevens te gebruiken die afkomstig zijn van een camera gps, traceerapparaat of telefoon met gps.

Brushes
Met de nieuwe Brushes-functie is het mogelijk om professioneel te retoucheren door effecten op een foto te "schilderen". Aperture 3 bevat hiervoor vijftien ‘Quick Brushes’, waarmee de meest gebruikte effecten, zoals Dodge, Burn, Polarize en Blur, direct toe te passen zijn zonder dat je je hoeft bezig te houden met complexe zaken als lagen of maskers. Alle penselen detecteren automatisch de randen in foto’s, zodat je een effect heel precies kunt aanbrengen of verwijderen.

Diavoorstellingen
In de nieuwe diavoorstellingen in Aperture 3 kunnen foto’s gecombineerd worden met geluid, titels en HD-video. Daarvoor is er de keuze uit een van de zes door Apple ontworpen thema’s of een eigen achtergrond, overgang, rand en titel. Ook is het mogelijk om een eigen soundtrack eronder te zetten. Diavoorstellingen kunnen tevens geëxporteerd worden naar de iTunes-software om deze vervolgens op een iPhone of iPod touch te zetten. Ook is het mogelijk om foto’s vanuit de software op internet, zoals bijvoorbeeld op Facebook of Flickr, te zetten.

Wijzigingsinstellingen
Aperture 3 bevat daarnaast tientallen vooraf gedefinieerde wijzigingsinstellingen waarmee met één klik een bepaalde stijl op de gehele foto toegepast kan worden. Ook is het mogelijk om eigen vooraf gedefinieerde wijzigingsinstellingen te maken en de technieken van andere fotografen uit te proberen door hun instellingen te importeren.

Aperture 3 is verkrijgbaar bij de Apple Store en bij erkende Apple resellers voor de adviesprijs van 199 euro. Huidige Aperture-gebruikers kunnen een upgrade aanschaffen voor de adviesprijs van 99 euro. Vanaf de Aperture-website kan een proefversie van Aperture 3 gedownload worden, die 30 dagen gratis te gebruiken is.