Abonneer je gratis op Techzine!

Volgens Julian Assange is Facebook de meest weerzinwekkende spionagemachine die ooit is uitgevonden. Deze uitspraak deed de Wikileaks-oprichter in een interview met Russia Today.

Het interview ging over onderwerpen als Assange’s inzicht in de politiek, revoluties, nog niet gepubliceerde documenten en zijn vijanden. In het interview werd de Wikileaks-oprichter ook gevraagd naar zijn mening over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Bij dit onderwerp kwam vanzelfsprekend ook de vraag voorbij wat Assange vindt van de rol van social media als Twitter en Facebook bij deze revoluties. Op die vraag gaf Assange een spijkerhard en glashelder antwoord.

Volgens Assange is Facebook de meest weerzinwekkende spionagemachine die ooit is uitgevonden. "Facebookers werken gratis voor de CIA" stelt hij. Door informatie over zichzelf in te vullen, met andere te communiceren, vrienden toe te voegen, interesses te laten blijken, status-updates te plaatsen, relaties op te geven en alle andere content te plaatsen creëren zij een immens grote en zeer complete database over alle inwoners van de Verenigde Staten welke zichtbaar is voor de CIA. Dit zou ook bij Yahoo en Google van toepassing zijn. Meerdere grote Amerikaanse bedrijven zouden volgens Assange namelijk een interface hebben ontwikkeld speciaal voor inlichtingendiensten. Volgens Assange moeten gebruikers zich er van bewust zijn dat wanneer deze data toevoegen op Facebook zij in wezen vrijwilligerswerk verrichten voor de CIA.