Facebook omzeilt belasting en krijgt geld terug

Abonneer je gratis op Techzine!

In de Verenigde Staten heeft Facebook de woede van de belastingbetaler op de hals gehaald. Het sociale netwerk heeft het via een slimme truc voor elkaar gekregen dat het geen belasting hoeft te betalen. Dat schiet al in het verkeerde keelgat, maar dat Facebook ook nog eens een half miljard dollars op de bankrekening bijgeschreven krijgt zorgt al helemaal voor weinig waardering.

Facebook hoeft dankzij een slim trucje geen federale noch staatsbelasting te betalen, maar krijgt zelfs geld terug van de belastingdienst. Het bedrijf achter het sociale netwerk kon dit doen door aandelen uit te keren aan medewerkers. Deze aandelen kunnen van de belasting worden afgetrokken. Facebook heeft een aardige berg aandelen uitgekeerd, zo veel dat de afgetrokken waarde hoger wordt dan de te betalen belasting. Om deze reden moet de regering Facebook geld terugbetalen. Het gaat om een bedrag van ongeveer 429 miljoen dollar.

Facebook’s handelswijze is vooralsnog legaal en de handelswijze kan de komende jaren ook voortgezet worden omdat het bedrijf nog voor 2 miljard dollar belastingaftrek op de balans heeft staan door de beursgang die het vorig jaar maakte.

Wel is het zo dat er een wetsvoorstel is ingediend om deze handelswijze niet langer toe te staan. Het voorstel is echter nog niet aangenomen. Facebook is overigens niet de enige partij die gebruik maakt van deze truc, onder meer General Electric, Wells Fargo en Boeing doen hetzelfde.

Ook buiten de Verenigde Staten maakt Facebook gebruik van handigheidjes waardoor het minder belasting hoeft te betalen.