China verbiedt ook producten van Apple, Kaspersky en Symantec

Abonneer je gratis op Techzine!

De Chinese overheid heeft besloten dat ook producten van Apple, Kaspersky en Symantec niet langer mogen worden gebruikt door Chinese overheidsinstellingen. Volgens de Chinezen bestaat het risico dat gegevens door deze producten worden gelekt naar de Amerikaanse inlichtingendiensten. Het strenge beleid zou het gevolg zijn van Snowdens onthullingen over de NSA.

De Chinese overheid is inmiddels een flinke lijst aan het opbouwen van producten die niet langer mogen worden gebruikt door Chinese overheidsinstellingen. De Chinezen gaan nog niet zover dat ze complete producten uit het land weren, maar wie weet is dat een volgende stap.

Volgens Bloomberg hebben de Chinezen recent besloten om Apple’s iPad, iPad mini, Macbook Air en Macbook Pro-modellen op de zwarte lijst te zetten. Deze mogen sinds juli niet meer worden aangeschaft door Chinese overheidsinstellingen. Hetzelfde geldt overigens voor beveiligingssoftware van Kaspersky en Symtantec, ook deze producten mogen niet langer worden gebruikt op systemen van de Chinese overheid.

Eerder werd het gebruik van Windows 8 al door de Chinese overheid verboden. Ook zijn de diensten van Facebook en Google in China geblokkeerd.

Over een blokkade voor de iPhone bestaat nog wat verwarring, Bloomberg meldt het product niet specifiek, maar laat wel weten dat de Chinese staatstelevisie vorige maand gemeld zou hebben dat de iPhone software (iOS) in staat is om staatsgeheimen te lekken. Apple reageerde daarop dat dit niet waar is.