Abonneer je gratis op Techzine!

Linux zal op termijn niet alleen op kleinere servers, maar ook op grote bedrijfskritische systemen ingezet worden. Dat concludeert investeringsbank Goldman Sachs na eigen onderzoek. De bank is er door het onderzoek van overtuigd geraakt dat Linux met behulp van de lage prijzen van Intel-hardware uit zal groeien tot het dominante besturingssysteem in de Unix-wereld, ook waar het gaat om grote servers waarop bedrijfskritische taken draaien.

De opkomst van Linux zal vooral ten koste gaan van de traditionele Unix-zwaargewichten als HP, IBM en Sun, constateert Goldman Sachs in het rapport ‘Fear the Penguin’. Ook Microsoft zal er echter last van krijgen, niet in zijn traditionele bolwerk op de desktops, maar wel bij zijn uitbreidingsplannen om met Microsoft-software ook het rekencentrum te veroveren.

Als onderdeel van het onderzoek heeft Goldman Sachs een onderzoek uitgevoerd onder honderd bedrijven. Van de betreffende IT-afdelingen gebruiken negentien Linux op dit moment op kleinere servers, twaalf bedrijven gebruiken het op desktopcomputers en elf draaien Linux op het mainframe. Meestgenoemde redenen voor het gebruik van Linux zijn een goede prijs/prestatieverhouding van Linux-systemen op Intel-hardware, stabiliteit en veiligheid van het systeem en de beschikbaarheid van high-end-software.