Abonneer je gratis op Techzine!

Het Nederlandse Izecom komt met een nieuwe technologie waarmee e-mail op een eenvoudige manier is te versleutelen. Speciale software zorgt ervoor dat gebruikers geen ingewikkelde codes hoeven te onthouden of op te zoeken. De meeste encryptiesystemen van vandaag de dag werken volgens het zogenoemde ‘public key’-systeem. Mensen die een bericht versturen kunnen een bericht ontoegankelijk maken voor pottenkijkers door middel van twee sleutelcodes, een persoonlijke en een publieke. De openbare sleutel staat op een centrale computer waar anderen deze code kunnen opvragen. De privésleutel blijft geheim.

De technologie van Izecom behelst kort gezegd een kleine toevoeging aan bestaande e-mailprogramma’s. Deze software gaat zelf op zoek naar de publieke sleutel van de ontvanger, de gebruiker hoeft deze dus niet zelf op te zoeken of te onthouden. "Onze software werkt geheel volgens de geldende encryptiestandaarden en werkt binnen e-mailprgramma’s als Outook, Exchange en Lotus Notes", aldus Izecom-baas Christine Karman. Een dezer dagen komt ook het Amerikaanse Voltage Security met een technologie die het versturen van versleutelde berichten moet versimpelen. Ook deze onderneming stelt eveneens dat de techniek goedkoper en effectiever is dan bestaande oplossingen als PGP (Pretty Good Privacy), die nog werken met behulp van een persoonlijke en publieke sleutel.

De techniek van Voltage is niet gekoppeld aan de computer van de gebruiker (waarop de benodigde software staat), maar op zijn online identiteit. Het e-mailadres van de ontvanger wordt door Voltage Security gebruikt als publieke sleutel. Alleen het e-mailadres van de ontvanger is dus voldoende om een bericht te kunnen encrypten. Het nadeel is volgens Karman dat een e-mailadres niet veilig genoeg is en bovendien geen geldige sleutel, waardoor er een stuk code aan het adres wordt toegevoegd. "Deze key staat dus bij Voltage op de server, dus je moet wel erg veel vertrouwen hebben in dat bedrijf", aldus de hoogste baas van Izecom.

Om aan de Izecom-software te kunnen komen, kunnen ontvangers klikken op een link in het e-mailbericht, waarna de benodigde programmma-extensie kan worden gedownload. De software is gratis voor ‘gewone’ gebruikers die berichten willen kunnen lezen en eventueel versturen naar andere Izocom-gebruikers. Bedrijven die veel mensen willen bedienen die de software (nog) niet hebben, zullen voor de software moeten betalen.