Abonneer je gratis op Techzine!

Rod Blagojevich, gouverneur van de Amerikaanse staat Illinois heeft donderdag een voorstel ingediend om games met het zogenaamde ‘mature’-label niet meer te verkopen aan kinderen onder de 18.

"Sommige populaire spellen geven kinderen de mogelijkheid om gewelddadige en sexuele te simuleren en er virtueel aan deel te nemen. Sommige spellen op de markt worden zelfs gebruikt door militairen die zich voorbereiden op hun missie in Irak. Het spelen van zo’n spel is oké als je een volwassene of een soldaat bent, maar is het echt nodig voor een 10-jarig kind?", aldus de gouverneur.

De gouverneur heeft twee voorstellen, zogenaamde ‘bills’, ingediend. Eén voor sexueel getinte games en één voor gewelddadige games.
Het is nog niet duidelijk in hoeverre de voorstellen zijn in te passen in de huidige wetgeving van de staat, maar zeker is dat de voorstellen op flink verzet zullen stuiten en rechtszaken worden zeker niet uitgesloten.

Er zijn in het verleden al meer van dit soort voorstellen gedaan door andere staten, maar deze voorstellen zijn tot nog toe door de rechters van tafel geveegd, omdat de voorstellen zouden indruisen tegen de vrijheid van meningsuiting.

Volgens Blagojevich is er in zijn voorstel echter duidelijker omschreven welke spellen wel en niet onder de regeling zouden moeten vallen.
In zijn voorstel betalen overtreders 1.000 dollar boete per verkocht spel en bij meer dan 3 overtredingen een boete van 5.000 dollar.

De Amerikaanse game-industrie ziet de rechtszaken met vetrouwen tegemoet. In één van de laatste zaken behaalde de game-industrie een overwinning tegen de staat California.
Een voorstel om mature-rated games in de winkels in aparte bakken te plaatsen, moest door alle rechtszaken zo bijgesteld worden dat winkeliers uiteindelijk alleen het rating-systeem uit hoefden te leggen aan ouders.